20 jaar dorpsraad Ospel | De plantentorens Ospel #10

Dorpsraad Ospel bestaat dit jaar 20 jaar. Komende tijd blikken we terug op de verschillende mooie en bijzondere initiatieven die in de afgelopen jaar tot stand zijn gekomen.

Vandaag: De Plantentorens

Ik ben Jan Smeets, al een jaar of 15 actief binnen Dorpsraad Ospel. We schrijven 2016. Binnen de Dorpsraad was er al jaren het idee om Ospel op te fleuren met bloeiende planten in de zomerperiode. Dit zoals al in enkele plaatsen rondom Ospel gebeurde. Maar hoe?
Vaak zag je plantenbakken aan lichtmasten, alleen wisten we van buurgemeentes dat het onderhoud hiervan erg bewerkelijk was qua watergeven en eerlijk, dat zag je ook. Halverwege de zomer was er altijd veel uitgebloeid of uitgedroogd. Als wij dit zouden oppakken dan zou het toch iets totaal anders moeten zijn. Het idee kwam om plantentorens te maken en die langs de doorgaande weg te plaatsen.

Eerst maar eens één exemplaar maken en kijken hoe we die water kunnen geven en of het de uitstraling heeft die we willen bereiken. Veel vragen kwamen naar boven als: ”Hoe maken we die sterk, hufterproof, verplaatsbaar, van welk materiaal, wie verzorgt die etc?” Al met al werd er een prototype van steigerplanken gebouwd met daarin 11 plantenbakken. De boel werd aangeplant en het groeien kon beginnen. Alle dorpsraadleden hebben zich ingezet om deze toren op het Aerthijsplein tot leven te brengen en te houden. We kregen vele positieve reacties en aan het einde van oktober konden we de balans opmaken dat er zeker behoefte was aan zo een sfeerbepalend object in Ospel.

Het idee was geboren, nu de uitvoering nog. Hoeveel torens gaan we plaatsen, wie gaat er eigenlijk voor het onderhoud zorgen, hoe gaan we dat betalen, waar stallen we de torens in de winter? Al met al een hele uitdaging om dit te kunnen realiseren. Allereerst maar eens kijken hoe we dit project financieren. Natuurlijk kunnen we rekenen op de gemeente alleen doen die een eenmalige mooie bijdrage om in ieder geval te kunnen starten. Mogelijk moeten we met sponsoren gaan werken. En ja dat werkt dus. We kregen voldoende sponsoren bij elkaar om 3 jaar lang de 8 torens te beplanten en te onderhouden. Ook een team vrijwilligers om de torens enkele malen per week te onderhouden kregen we, wel met wat meer moeite, bij elkaar. De torens werden in de winter gebouwd bij Van Laenen in de werkplaats door Theu Vossen en ik zelf. En het was Koningsdag 2017 dat we de eerste plantenbakken gingen beplanten en 2 weken later gingen we de 8 plantentorens langs de doorgaande weg verspreiden met behulp van Giel Hekers en Jeroen van Lierop. Een prachtig gezicht, zo een fleurig Ospel.

Prachtig was het en we hebben veel complimenten ontvangen van Doospelnaren, bedrijven en gemeente. Het was een schot in de roos om maar eens een beeldspraak te gebruiken. Na die 3 jaren moesten er nieuwe sponsorcontracten komen, alleen, we hadden het begin van Corona. We besloten, omdat we nog voldoende reserve hadden, de sponsoractie een jaar op te schuiven en dit uit het reservepotje te halen. Dit werd ons in dank afgenomen door de vele sponsoren en zodoende bleek het een jaar later ook erg gemakkelijk om weer voor 3 jaar een contract met bijna allemaal af te sluiten. Geweldig. Het watergeefteam wisselde bijna jaarlijks met enkele nieuwe leden en enkele andere vielen weer af. In 2023 werken we met een kleiner team en dat gaat ook prima. Alhoewel we echt nog enkele mensen kunnen gebruiken om het plantentorensproject voort te kunnen zetten gaan we er vanuit dat we nog heel wat jaren Ospel op kunnen fleuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *