Gemeente Nederweert: ‘Herken jij de signalen van ondermijning?’

Ondermijning betekent dat de onderwereld misbruik maakt van de bovenwereld om criminele activiteiten uit te voeren. Bijvoorbeeld door een pand te huren van een nietsvermoedende verhuurder, voor drugsproductie of andere illegale handel. Ondermijnende criminaliteit is een belangrijk thema in elke gemeente.

‘Samen maken we een vuist ‘
In juli 2021 werd in Nederweert het op dat moment grootste crystalmeth lab van het land opgerold. Kort daarvoor ontdekten ze in onze gemeente een fabriek voor illegale sigaretten. Ook vond men opnieuw hennepkwekerijen, waaronder op bedrijventerrein Pannenweg. En er werd een ondergrondse kwekerij op een bosperceel in het buitengebied aangetroffen.  ”Allemaal vormen van ondermijnende criminaliteit. Dat tolereren we niet in onze gemeente. We maken er een vuist tegen. Samen met justitie, politie, de Belastingdienst, de douane en andere partijen. En samen met u,” aldus de gemeente Nederweert

Oren, ogen en neus van Nederweert
Burgemeester Birgit Op de Laak: “Samen met de politie en andere overheidsinstellingen onderzoeken we verdachte signalen. Ook voeren gemeente en politie samen preventieve controles uit. Maar we zien niet alles. We hebben uw hulp nodig bij het signaleren en melden van signalen. Samen zijn we de oren, de ogen én de neus van Nederweert. Meld daarom elk signaal via het online meldpunt op onze website, bij Meld Misdaad Anoniem of bij de politie. Zodat wij, samen met de politie, actie kunnen ondernemen.

Elke melding telt!
Elke melding kan het eerste of laatste puzzelstukje zijn bij het in kaart brengen van criminele zaken. Sinds 2019 is er op de gemeentelijke website een anoniem meldpunt ingericht. In 2019 ontvingen we 60 meldingen, in 2020 waren dat er 58. In 2021 hebben we ingezet op bewustwording. U las over ondermijning in het Gemeente Contact, op onze website en op onze social media. Ook lanceerden we een virtual reality spel waaraan ruim 400 inwoners deelnamen. We waren ook aanwezig op de weekmarkt en vertelden daar over de gevaren en signalen van ondermijning. Het aantal meldingen nam hierdoor toe: in 2021 ontvingen we er maar liefst 79. Dat is een mooi aantal. En we zijn ervan overtuigd dat er nog meer meldingen mogelijk zijn, zodat we een nog stevigere vuist kunnen maken.

Herken jij de signalen? Vul de enquête in
De gemeente Nederweert onderzoekt daarom welke signalen jij kent, en of je weet waar je deze signalen kunt melden. Ook zijn ze benieuwd wat eventuele redenen zijn om een verdacht signaal niet te melden. Ze stellen deze vragen via een brief die de komende week op de deurmat valt bij 4000 huishoudens. Ontvang je geen enquête? Ook dan zijn ze zeer benieuwd naar jouw input. Je kunt de enquête dan invullen via deze link. De link staat de komende weken ook in het Gemeente Contact, op internet en op social media. Je vindt er ook een QR code. Deze kun je met jouw telefoon scannen om direct naar de enquête te gaan.

Wij hopen dat u ons helpt, door de enquête in te vullen. Alvast hartelijk dank!

Meer weten over ondermijning? Kijk ook eens op www.nederweert.nl/ondermijning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *